Delad ära är dubbel ära när Landskrona, Gävle och Östersund stoltserar med sina respektive kopplingar till Rolf Lassgård.
Vart man än vänder sig i vårt avlånga land stöter man på lokalpatriotismen. Den märks extra väl när vi solar oss i glansen av våra trakters kända namn. Må så vara om de lokala hjältarna lever i exil; inga band är för avlägsna för att inte inkluderas i vår (föreställda?) gemenskap.
Se bara på Rolf Lassgård, en av våra största skådespelare och djupt rotad i den svenska myllan. Att han är bygdens son i minst tre städer säger något om hur folkkär han är. Men vilken ort har mest rätt att ta åt sig äran? Låt oss ta en titt på kandidaterna, som alla har varsin Walk of Fame med Lassgård representerad.
Östersund
Född och uppvuxen i Östersund, är Rolf Lassgård närmast helgonförklarad i Jämtland. Militärtjänst vid I 5. Första stapplande stegen på en teaterscen. Som en hedersbetygelse är han tillsammans med Beppe Wolgers, Allan Edwall, Viveka Seldahl, Kim Anderzon och Ann-Margret förevigad med en ingraverad stjärna på “Stjärntorget”, mitt i Östersund. Och respekten är ömsesidig. Som gäst i podcasten Värvet har Lassgård pratat varmt om Jämtland och byn där morföräldrarna bodde. Där ska han ha haft sina bästa barndomsminnen; ord som frihet används för att beskriva känslan. Ingen kan ta ifrån att Östersund med omnejd har närt en filmstjärna vid sin barm.
Gävle
Rolf Lassgård bodde i Gävle i nästan 40 år innan han flyttade till skånska Lövestad 2021. Det är inte för inte som en krönikör i Gefle Dagblad ställde frågan: “Var utflyttade Rolf Lassgård den sista stora Gävle-kändisen?” Medan Lassgård fortfarande bodde i Gävle fick Östersund besök av Arbetarbladets Simon Ridell. Efter den traumatiserande vistelsen 2016 skrev Ridell en krönika där han pläderade för att Lassgård är “mer Gävle än Östersund”. Ridell går förvisso med på “det för Gävlebor svidande alternativt svindlande faktumet att [Lassgård] är från Östersund.” Likväl tar han heder och ära av jämtarna och konstaterar: “Han valde faktiskt att bo här.”
Landskrona
Även Skåneland har skäl att hävda sig i sammanhanget. 2016 blev Rolf Lassgård förärad en minnesplatta på Landskronas Walk of Fame. Lassgård var nämligen vid Skånska teatern i fyra år (1978-1982), där han formades som skådespelare. Under denna period bildade han även familj. “Här grundlades allt”, som han sa i en gammal intervju med Landskrona Direkt. 2019 rapporterade SR från en minnesutställning om Skånska teatern, där Lassgård invigningstalade och lyfte hur den fria teatergruppen fick näring av “Landskronabornas tankar, drömmar och känslor”. En gång skåning, alltid skåning? För en utomstående låter han som en Skånepåg i själ och hjärta.
Exemplen talar sitt tydliga språk. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att singla ut en ort när alla vill göra Rolf Lassgård till just deras ambassadör. Fram träder en bild av en älskvärd person, som verkar prägla platserna han har anknytning till lika mycket som de präglar honom. Det är att göra avtryck.